LAGERMANS KÅTA


HÖGVÅLENS FJÄLLVANDRARSTATION


L A G E R M A N S     K Å T ALagermans kåta ligger 825 m ö h vid Tjärn, på östra sidan av Nässjödalen, söder om Rogen.Den står olåst och välkomnande för alla med ett genuint natur och fjällintresse.


1959. Min första fjällvandring skall starta. Efter en lång och guppig resa i pappas gamla IFA kom vi söderkisar via sommarstället i Bergslagen fram till fjällbyn Ränningsvallen.
1959. Såghuset och dammen i Gunnars, där Oskar & Annas getter lyckats jaga upp mig på brostaketet och brorsan Puh försöker tala dem till rätta.
Farbror Anders, jag och brorsan Puh vid Håvallen. Det tog många år innan pappa berättade varför Anders bara följde med på två vandringar - När Anders en kväll gått ut för att slå en drill vid gammelbygget hade han blivit stående öga mot öga med en björn. Efter den händelsen avböjde han vidare vandringar och berätta ej, vare sig för oss barn eller vår mamma, då det troligtvis blivit ett herrans liv på henne och stopp för fortsatta vandringar med oss barn.
1960.I Ränningsvallen vid fjösbron, där Ivan, Gustav och Conny Larsson samt samen Jöns i keps uppe på bron ser fundersamma ut huruvida de kommer att få återse de små kaxiga söderkisarna.
1967. Maria, Lotta, Mats & Puh Lagerman som tillsammans med pappa Lennart övernattat på den då hyfsat intakta och kompletta fjällboningen som var som helst i övriga landet skulle haft en hög och betydande byggnadsantikvarisk status. tråkigt att staten och dess ansvariga för kultur och byggnadsminnesvård gjort ett mycket klandervärt arbete trots möjlighet att som fastighetsägare ta ansvar för en sådan gammal " Fjällklenod".
1998. Med vemod, möda och lite glädje bar jag upp den 23 kg tunga minnespålen över pappa till hans favoritplats, där min son Erik och jag byggde ett rejält stenröse till den, med vacker utsikt över Tjärn där pappa vilar och årligen får sig sin whisky och minnesskål.
© Copyright.Högvalens fjällvandrarstation

All Rights Reserved.